အေရာင္ၾကည့္စားစို႕

0

အေရာင္ၾကည့္စားစို႕

အာဟာရျပည့္၀မႈကို ေဖာ္ျပသည့္ ေသာ့ခ်က္တစ္ခုမွာ အေရာင္ျဖစ္သည္။
အာဟာရႏွင့္ ကင္ဆာကာကြယ္ေရးကို ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ေက်ာ္ၾကာေလ့လာ ခဲ့သူ ေဒါက္တာဘိခ်္က ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳ၊ ကင္ဆာေရာဂါ၊ အ၀လြန္ေရာဂါ တို႕သည္ အစားအေသာက္ေပၚမႈတည္ေၾကာင္းေျပာခဲ့သည္။
ဟင္းသီးဟင္ရြက္၊ အသီးအႏွံတို႕ကို စားသံုးျခင္းျဖစ့္လိုအပ္ေသာ အာဟာရ ကို ရရွိေစသည္။ သို႕ေသာ္ ဆလတ္ရြက္တစ္မ်ိဳး ႏွင့္အတူ အရာင္ကင္းမဲ့သည့္ အျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႕မွာ အာဟာရ အျပည့္အ၀ မေပးနိုင္ေခ်။
ေန႕စဥ္စားေနက် ဆန္၊ ဂ်ံဳ စသည့္ အာဟာရထဲတြင္ သစ္သီးတစ္စိတ္ ျဖစ္ေစ၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ျဖစ္ေစ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ေစ ထည့္စားသင့္လွသည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႕က ေပါင္မုန္႔ႏွင့္ အျခား သေရစာမုန္႕မ်ားကဲ့သို႕ မဟုတ္ဘဲ ခႏၵၥာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစနိုင္သည္။
အနီေရာင္ ၊ ခရမ္းေရာင္အစားအစာမ်ား
ယင္းတို႕တြင္ Anti Procyanin ေခၚဓာတ္တို႕ ဆန္႕က်င္ပစၥည္း (Antioxidant) ပါရွိျပီး ေသြးခဲမႈကို တားဆီးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါအႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္သည္။
ယင္းအုပ္စုတြင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ပန္းသီး၊ စပ်စ္သီး၊ ခ်ယ္ရီသီး၊ ရက္ပ္ဘယ္ရီသီး၊ ဘလူးရယ္ရီသီး၊ ဆီးသီး၊ မုန္လာဥနီ၊ သစ္ေတာ္သီးအနီ စသည္တို႕ပါ၀င္သည္။
အနီေရာင္အစားအစာမ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ လိုင္ကိုပင္း ေခၚ ကင္ဆာကို ကာကြယ္နိဳင္သည့္ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း (Antioxidant) ပါရွိသည္။ မာလကာသီး၊ ဂရိတ္ဖရုပန္းေရာင္၊ ဖရဲသီးတို႕သည္လည္း အလားတူ အာနိသင္ရွိၾကသည္။
လိေမၼာ္ေရာင္ အစားအစာမ်ား
ဘီတာကယ္ရုိတင္း (Beta carotene)ဓာတ္သည္ လိေမၼာေရာင္ အစားအစာတို႕တြင္ ပါရွိသည္။ ယင္းသည္ ခႏၵၥာကိုယ္တြင္ မ်က္စိႏွင့္ အေရျပားတို႕ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳျပီး ကင္ဆာေရာဂါ အခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္နိုင္စြမ္းရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
လိေမၼာ္ေရာင္ႏွင့္ အ၀ါေရာင္ အစားအစာမ်ား
လိေမၼာ္ေရာင္ အစားအစာမ်ားႏွင့္ ဆက္ႏြယ္သည့္ ယင္းအစားအစာမ်ားတြင္ ဘီတာခရစ္ပ္တိုဇင္သင္း (Beta Cryptoxanthin) ေခၚ ကလာပ္စည္းမ်ား ပ်က္စီမႈကို ကာကြယ္နိဳင္သည့္ ဓာတ္တို႕ ဆန္႕က်င္ပစၥည္း (Antioxidant) ပါရွိသည္။ယင္းတို႕မွာ လိေမၼာ္သီး၊ သေဘာၤသီး၊ မက္မြန္သီး၊နာနတ္သီး၊ ဂရိတ္ဖရုအ၀ါ၊ တုန္ခ်ဥ္သီးတို႕ ျဖစ္ၾကသည္။
အ၀ါေရာင္ ၊ အစိမ္းေရာင္ အစားအစာမ်ား
မ်က္စိကို ကာကြယ္မႈေပးသည့္ ယင္းအစားအစာမ်ားတြင္ (Luten & Zeaxantprin) ဓာတ္တို႕ပါ၀င္ျပီး အတြင္းတိမ္ ႏွင့္ မ်က္စိၾကြက္သား ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္သည္။ ယင္းတို႕တြင္ ေျပာင္းဖူး၊ သခြားသီး၊ ဟင္းႏုႏြယ္ ၊ ဆလတ္ရြက္၊ ပဲသီး၊ မုန္ညင္းတို႕ပါ၀င္သည္။
အစိမ္းေရာင္ အစားအစာမ်ား
အစိမ္းေရာင္ အစာမ်ားတြင္ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပန္းတို႕ ပါ၀င္ရာ ယင္းတို႕တြင္ပါရွိသည့္ (Iso Riocyanate) ဓာတ္တို႕က ကင္ဆာကို တားဆီးသည့္ အသည္းရွိ ဇီ၀ဓာတ္ကူးပစၥည္းမ်ား Enzymes ထုတ္လုပ္မႈကို လႈံေဆာ္ေပးသည္။
အျဖဴေရာင္၊ အစိမ္းေရာင္ အစားအစာမ်ား
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕တြင္ ကင္ဆာကို တားဆီးနိုင္သည့္ (Allician) ဓာတ္ပစၥည္း ပါရွိသည္။ မႈိတြင္လည္း အလားတူကင္ဆာ အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္နိုင္သည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားပါရွိသည္။ ယင္းတို႕တြင္ Flavonaid ေခၚ ကလာပ္စည္းမ်ား ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္နိုင္သည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားပါရွိသည္။
LifeStyle ၂၀၀၅ခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီလထုတ္ မဂၢဇင္း ေဆာင္းပါးရွင္ ေအာင္ကိုလြင္ ၏ အေရာင္ၾကည့္စားစို႕ ေဆာင္းပါးေလး ျဖစ္ပါတယ္။ ညခင္းဖတ္မိတာေလး မွ်ေ၀ပါတယ္။ အာေရာဂ်ံ ပရမံလာဘံ ဆိုတဲ့အတိုင္း က်န္းမာျခင္းက လာဘ္ၾကီးတစ္ပါး ပါ အားလံုး က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ဆင္ျခင္ စားသံုနိုင္ပါေစလို႕ ဆႏၵျပဳရင္း….။

0 - Comment:

ႏွဳတ္ခြန္းဆက္ရန္....

လူအေျခခံက်င့္၀တ္တရားတို႕၊ ပ်က္ျပားေနၾကကမၻာေျမ။ ဟိုတိုင္းဒီျပည္ ရန္စစ္ခင္းလို႕၊ လူနဲ႕လူခ်င္း သတ္ခါေန၊ ျငိမ္းခ်မ္းပါေစ အာသီသနဲ႕၊ စြမ္းနိုင္ရာက ကူညီသေလ။ က်င့္၀တ္တရား၊ သီလငါး၊မွတ္သားက်င့္သံုးေစ၊ အဖိုးတန္တဲ့ ၊ဗုဒၶ၀ါဒ ကမၻာကသိပါေစ။
ကံအက်ိဳးေပးကြဲပံု - သူ႕ကိုသတ္ျဖတ္၊ သက္တိုလတ္၊ မသတ္အသက္ရွည္။ -ညွင္းဆဲသူက အနာမ်ား၊ သနားက်န္းမာသည္၊ -ေဒါသမီးလွ်ံ၊ အက်ည္းတန္၊ သည္းခံလွပသည္။ - မနာလိုမွာ ၊ ေျခြရံကြာ၊ ၾကည္သာေျခြရံစည္။ - မေပးလွဴက ၊မြဲျပာက်၊ လွဴမွ ေပါၾကြယ္သည္။ - မရိုမေသ၊ မ်ိဳးယုတ္ေခ်၊ ရိုေသ မ်ိဳးျမတ္သည္။ - မေမးမျမန္း၊ ဥာဏ္ျမင္ကန္း၊ စံုစမ္း ဥာဏ္ၾကီးသည္။ - ဆိုးတာျပဳက၊ ဆိုးတာရ ၊ ေကာင္းမွ ေကာင္းစားသည္။ - ဆိုးေကာင္းႏွစ္တန္၊ ကံစီမံ၊ ခံစံၾကရသည္။

Followers